top of page

Hvordan velge rett farge?

Planlegger du å fornye hjemmet med litt farge? Det er ikke alltid like lett å finne den rette fargen, her kommer noen tips som kan hjelpe deg i rett retning.

Foto: Ferran Compte Fargen på bildet heter "Sand Storm" fra Pure & Original. Dette rommet er vestvendt. Fargen kompleteres med lin-og rusttoner, og strammes opp med mørke/sorte detaljer.

Foto: Ferran Compte

Fargen på bildet heter "Sand Storm" fra Pure & Original. Dette rommet er vestvendt. Fargen kompletteres med lin-og rusttoner og lyst treverk, og strammes opp med mørke/sorte detaljer.

La deg ikke lure av "nøytrale" farger

Når du velger farge til hjemmet ditt, prøv å ikke tenke på hva som er trendy akkurat nå. Hvilken farge liker DU? Hva har du fra før? Hva ønsker du å fremheve i hjemmet ditt? Hvilken eksisterende farger finnes det i hjemmet ditt?

Se på listverket og dørkarmene i hjemmet ditt. Hvilken farge har disse? Er hvitfargen nøytral eller med et hint av gult? Egghvit og bomull er farger som har noe gult i seg, mens klassisk hvit er det vi kaller en nøytral hvitfarge, som har noe sort i seg.

Hvitfarger med en undertone av gult vil fremstå som skitne mot en ren gråtone. De fungerer som regel godt med varme farger, eller farger som inneholder noe gult (Y i NCS-koden). Klassisk hvit er en hvitfarge som er det vi kaller nøytral. Det betyr at den ikke inneholder kulør annet enn sort og hvitt. Selv om det virker "safe" å velge en nøytral farge, kan det være en fallgruve. Nøytrale farger kan opptre ulikt.

Eksempel: Den nøytrale gråfargen NCS S3500-N, denne fargen er hvit med 35% sort i. Dersom du maler et rom med denne fargen og har egghvite vinduskarmer, vil for det første vinduskarmene se litt skitne ut. I tillegg vil fargen kunne oppleves mer blå enn grå, særlig i øst-vendte rom.

Dersom du velger fargen NCS S3502-Y, den samme fargen, bare med 2% gult i, vil du være nokså sikker på at fargen ikke går mot blått, den er noe varm. Her er begge fargene, men husk at de opptret annerledes på skjerm enn i virkeligheten, den nøytrale øverst, den med et hint av gult under:

Lys

Det er flere ting som påvirker fargene. En farge kan se fullstendig annerledes selv om den er brukt i det samme huset. Det har med himmelretning å gjøre; sør-og vestvendte rom har et varmere og noe skarpere lys. Nord-og østvendte rom har et noe kaldere, svakere lys. Nordvendte rom skal være de rommene som gir best fargegjengivelse.

Andre ting som påvirker farger: Mengden vinduer i et rom, mengde belysning, fargede flater som evt reflekteres på veggen/taket. I tillegg påvirker interiøret forøvrig fargene. Det kan være kontrastfarger f eks, som vil fremheve hverandre. Dette kan du teste ut ved å holde ulike gjenstander med ulik farge og struktur foran fargen. Ta derfor alltid store malestrøk som teststrøk før du kjøper inn all malingen!

Helhet

Tenk helhetlig. Det betyr ikke at du må bruke samme fargetone i hele huset. Bruk farger som komplimenterer hverandre. Fargesirkelen er et godt verktøy ved fargevalg. Bruk kontrastfarger, men demp intensiteten. Blått har gult som kontrastfarge, mens rødt har grønt som kontrastfarge. Disse fremhever hverandre og gir spenning i interiøret. Ønsker du en mer dempet fargepalett kan du ta utgangspunkt i én fargetone, men variere den i lysheten, eller nyanser som vi også sier.

Når det kommer til eksteriørfarger er det flere hensyn å ta. Dersom du sitter fast kan du kontakte med for mer fargerådgivning. Du kan også kjøpe all maling av Pure & Original gjennom meg, levert på døren ;)

Lykke til med fargevalg, det er alltid gøy med litt forandring!


Lignende innlegg
Arkiv
Følg MH
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page